I tirsdags mødes vi i vores studiegruppe, i den spæde start på vores DKK opgave, som vi skal afleverer efter sommerferien. Vi havde for inden snakket sammen og været inde på nettet, for at lede efter stof og inspiration til hvad vi kunne skrive om. Vi er i fællesskab blevet enig om, at skrive om teenagerpiger med anden etnisk baggrund.
Pia havde fundet en film på bibliotek.dk der hedder Teenagerpiger mellem to kulturer af Thomas Hartz - Olsson. Filmen fortæller om, hvordan teenageårene for unge fra de etniske minoritetsgruppe i Danmark kan rumme en lang række særlige, ekstraordinære udfordringer. De står mellem to kulturer: deres families kulturelle udgangspunkt og de danske normer, som de udfolder sig i skolen, ungdomsklubber, foreninger og andre steder. I filmen Pigeliv fortæller fem piger med et mellemøsteligt udgangspunkt om forholdet til deres forældre. Det er ikke dramatiske fortællinger om æresdrab, men hverdags historier i forhold til regler, religion og rammer. Der er råd til, hvordan forældrene bedre kan forstå de unge og hvordan de unge kan undgå at komme ud i et dobbeltliv fyldt med fortielser og løgne..
Vi så filmen, og blev inspireret til at skrive om piger med anden etnisk baggrund, som er vokset op i Danmark. Det at pigerne befinder sig i to forskellige kulturer, den ene hjemme hos familien og den anden ude i det danske samfund. Dette kan være utrolig kompleks. Hvordan håndterer pigerne denne kollision af to kulturer.
Herefter skal vi finde ud af, hvordan vi i DKK perspektiv kan skrive en opgave der udfylder fagets CKF´er. Hvad skal opgaven indholde? Hvilke teorier skal vi skrive om? Vil vi have mediebaseret og digital kommunikation ind omkring og ikke mindst hvordan?
Har siddet og læst i Mogens Sørensens bog: Dansk, kultur og kommunikation. Her faldt jeg over Habermas´s begreb Formålsrationel handel s. 24, og Identitetsdannelse gennem samtalen s. 26.
Jeg håber på at jeg i et nyt indlæg på bloggen, kort kan beskrive hvad disse teorier/begreber står for. Ved ikke om det lykkedes.
Vi har også lånt bogen De små oprør - tanker og metoder i arbejdet med minoritetspiger, af Marianne Nøhr Larsen. Bogen handler om kulturmøder - om hvad det er for forestillinger og forventninger, vi møder hinanden med. For at kunne møde pigerne der, hvor de er, må vi stille nye spørgsmål - og også vende blikket mod os selv. Bogen bygger på samtaler med en lang række fagfolk og etniske minoritetspiger. Den samler de bedste erfaringer fra arbejdet med pigerne i virkeligheden - der, hvor man ikke kun taler om pigerne, men med dem.
Ydermere har vi også bogen I Danmark er jeg født.... af Flemming Mikkelsen, Malene Fenger-Grøndahl & Tallat Shakoor. Det er en bog om etniske minoritetsunge i bevægelse. Vi har alle kunne bestille bogen gratis på nettet. Den er udgivet af TrygFonden med fokus på at forbedre danskernes sikkehed, sundhed og trivsel. TrygFonden vil skabe muligheder for alle, og ønsker med denne bog at bidrage til en mere nuanceret debat om integration.
Fremover skal vi i tænkebox, hvor vi skal finde ud af hvordan vi skal gribe opgaven an. Det bliver et underligt forløb, med sommerferien midt i det hele. Vi har i vores gruppe bestemt, at vi skal være godt i gang inden ferien. Vi vil holde ferie 100%, og derefter tage i sommerhus i 4 dage, hvor vi arbejder 100% igennem alle 4 dage. Så kan familie, hund og vasketøj ikke forstyrre vores filosofiske tankegang og vores didaktiske overvejelser midt i opgaveskrivningen. Er glad for at være tilbage i min gamle gruppe igen. Glæder mig til de 4 dage i sommerhuset.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar